Copyright infringement

Danmarks online helse og skønhedsbutik siden 1999

D-Vitamin

D-vitamin

Du ved måske, at vi får D-vitamin ved hjælp af sollys, og at fed fisk også helt naturligt indeholder det. Der er dog mange gode grunde til, at det kan være relevant at supplere den daglige ernæring med D-vitamin som kosttilskud. I Fødevarestyrelsens anbefalinger om D-vitamin går man faktisk ud fra, at hver femte dansker, der ikke får D-vitamin som kosttilskud, kan lide af lettere eller sværere mangel på D-vitamin. Hvor meget D-vitamin, den enkelte har brug for, afhænger dog af mange ting, blandt andet: kostvaner, udsættelse for sollys, alder mv.

D-vitaminets rolle i kroppen hjælper blandt andet tarmsystemet med at optage calcium. For at undgå at mangle calcium, er det nødvendigt både at tilføre selve kalken gennem kosten, og sikre, at kroppen kan optage det. Mangel på D-vitamin kan medvirke til svækkelse af knoglerne og afstedkomme en række lidelser i knogler og led. 

Derfor tilrådes det også, at både voksne og børn spiser en anbefalet D-vitamin-mængde som et supplement, eller som en del af kosten, navnlig i vinterhalvåret. Ved godkendte kosttilskud fremgår den anbefalede daglige dosis altid på produktet. Hvis du er i tvivl om, hvor meget D-vitamin, der anbefales, kan du læse mere om de konkrete mængder på Fødevarestyrelsens hjemmeside

1 til 21 ud af 55

pr. side
Side:
  1. 1
  2. 2
  3. 3
Til toppen

Hvad gør D-vitamin?

Vitaminets primære funktion er at fremme optagelsen af calcium og fosfat i kroppen gennem tarmene. Både kalcium og fosfat er nødvendige stoffer, som kroppen bruger i opbygningen af knogler, tænder og muskler.

Mangel på vitamin D kan svække opbygningen og vedligeholdelsen af skelettet i kroppen. Mere alvorlige tilfælde kan medføre deciderede mangelsygdomme. Risikoen for knogleskørhed i alderdommen øges også, hvis kroppen mangler D-vitamin og har gjort det i længere tid. Immunsystem bruger faktisk også vitamin D, når det skal bekæmpe skadelige organismer i kroppen.

Symptomerne på D-vitaminmangel kan være svære at bedømme, da de kan minde om symptomerne på andre og tilsvarende almindelige gener og lidelser. Muskelømhed og træthed ses for eksempel tit i forbindelse med mangel på vitamin D. Oftest er det bevægeapparatet, der først bliver påvirket, hvis du mangler D-vitamin.

Et kosttilskud med D-vitamin kan være en god hjælp, hvis du oplever nogle af de gængse symptomer eller gener. Hvis du føler energiunderskud, og du vil styrke knoglerne og immunsystemet, er det oplagt at se på, om det er D-vitaminer, du mangler.

D-vitamin til gravide og børn

Hvis du er i risiko for at komme i underskud af vitamin D, kan det være et væsentligt kosttilskud for både dig selv og barnet under graviditeten. Fødevarestyrelsen anbefaler generelt, at gravide får 10 mikrogram (µg) af vitamin D som tilskud til kosten, faktisk på daglig basis i hele året.  

Anbefalingerne angående vitamin D som kosttilskud til børn og spædbørn er blevet opdateret ved udgangen af 2020. I udgangspunktet er anbefalingen nu det samme som for D-vitamin under graviditet. Børn fra to uger til fire år kan med fordel få 10 mikrogram D-vitamin i tilskud til kosten. Hvis du eller dit barn får D-vitamin som en del af en multivitamin-løsning, vil der ikke være grund til at indtage D-vitamin som selvstændigt kosttilskud. Til børn kan det være nærliggende at kombinere kalk og D-vitamin i kosttilskuddet. Og det gør de velsmagende bløde D-vitamin tyggetabletter fra Kids Zoo. 

Stort udvalg og gode tilbud i D-vitaminer

D-vitamin er et vigtigt og helt basalt vitamin, som vi alle sammen har brug for, hvis vi skal forblive sunde og raske. Derfor fører vi et stort udvalg af gode kosttilskud med D-vitamin. Fra de bedste producenter og i mange forskellige varianter. Når vi taler om D-vitamin som et kosttilskud, er det næsten altid vitamin D3, der menes. Det er også det D-vitamin, vi selv danner i kroppen, når vi får den rette mængde sollys.

Hos Helsegrossisten finder du blandt andet såkaldt stærk D-vitamin. Det er naturligvis kun dosis i kosttilskuddet, der er stærkere. Vitaminet er det samme. Og indtaget skal selvfølgelige afhænge af dit behov og den anbefalede dosis. Med et produkt som for eksempel de stærke D-vitamin-kapsler fra DFI vil de fleste typisk kunne nøjes med en daglig dosis.

Prisen er skarp på alle kosttilskuddene, så du kan vælge mellem de mange gode D-vitamin-tilbud. Uanset om du foretrækker du ønsker tilskuddet som D-vitamindråber, brusetabletter med D-vitamin, eller som piller eller kapsler. Se det store udvalg, undersøg produkterne eller spørg os til råds, hvis du vil vide mere. På den måde kan du finde det bedste D-vitamintilskud til dig og din familie.