Copyright infringement

Danmarks online helse og skønhedsbutik siden 1999

K-vitamin

K-vitamin

Ved du, hvorfor vitamin K er vigtig for kroppen? Vi hører oftest om vitaminerne A til E, mens vitaminerne E til K faktisk ikke længere bliver klassificeret som vitaminer, og optræder sjældnere i kosttilskud. Men K-vitaminet har dog beholdt sin plads, da det har en vigtig betydning for kroppens naturlige funktioner. 

Kroppen bruger fx vitamin K, når vores blod skal størkne. Man kan blandt andet huske det på, at størkning også hedder koagulation, der jo begynder med K. Kroppen danner selv en del af det K-vitamin, vi skal bruge, men det er fortsat vigtigt at få tilstrækkelig med K-vitamin gennem en sund og varieret kost, og her kan et kosttilskud hjælpe dig på vej.

9 vare(r)

pr. side
Til toppen

Hvad er K-vitamin?

Som det er tilfældet med så godt som alle de øvrige vitaminer, er K-vitamin ikke kun én ting. Derfor kan man typisk se betegnelserne K1 og K2 på forskellige produkter. Det er de to naturligt forekommende typer af vitaminet. 

Vitamin K1 har i virkeligheden navnet fyllokinon, og det findes i en række forskellige fødevarer, vi bruger som kilder til K-vitamin. For eksempel i grøntsager som kål og spinat. Spiser du ikke disse, kan det være en fordel at få K1 via kosttilskud. 

K2-vitamin hedder menakinon, og det er det K-vitamin, som vores krop selv er i stand til at producere. Det er bakterier i vores tarme, der medvirker til at producere vitaminet. Det K2-vitamin, som vi selv danner i kroppen, svarer til godt halvdelen af alt det K-vitamin, vi har brug for.

K-vitamin er meget vigtigt for at menneskekroppen kan fungere korrekt. Mange lægger vægt på K-vitamins betydning for opbygningen af vores knogler, og alvorlig mangel på vitamin K kan føre til at blodet ikke størkner ordentligt. Det ses dog meget sjældent pga. det det K-vitamin vi selv producerer, og det vi får tilført via almindelig kost, så vi er dækket ind. Dog kan nyfødte spædbørn have særligt behov for K-vitamin i de første uger.

Hvordan får man K-vitamin?

Det er ikke svært at opretholde en sund og naturlig balance med K-vitaminer. Cirka halvdelen af vores behov bliver dækket af K2-vitaminet menakonin, som vi selv danner med naturlige bakterier i vores tarme. Den anden halvdel indgår ofte i en helt almindelig og varieret dansk kost. Du behøver med andre ord ikke gøre noget særligt for at undgå mangel på vitamin K.

Måske tænker du alligevel: Hvordan får jeg K-vitamin? Der er en række af fødevarer med K-vitamin, som det kan være godt at holde øje med. Især hvis du er interesseret i at sammensætte en sund og alsidig kost med en god vitaminbalance. Kroppens egen produktion af K-vitamin fungerer også bedst, når tarmene er sunde. Fødevarerne med K-vitamin kan inddeles i tre overordnede grupper. 

Den ene gruppe er de såkaldte mørkegrønne grøntsager, navnlig bladgrøntsager. I den kategori fylder kålen og salaterne meget. I dag er vi igen blevet opmærksomme på kålens rolle i den sunde nordiske kost, og for K-vitaminerne er det en god ting. Grønkål og spinat er gode kilder til K-vitamin, og det samme er broccolien, spidskålen og rosenkålen. Alle sammen lækre muligheder for at få boostet din krop og din sundhed. Der er også flere grønne urter, som kan tilføje gode K-vitaminer til den daglige kost. Purløg og brøndkarse bliver tit nævnt i denne forbindelse. Endelig er der også bønner, der kan bidrage med K-vitamin. Brune bønner og kikærter for eksempel. 

Køb K-vitamin hos Helsegrossisten

Leder du efter det rette K-vitamin-tilskud, er denne side det helt rette sted at starte. K-vitaminpillerne fås også i forskellige former. Kapsler og tabletter er de mest almindelige. Der er en hel del at vælge imellem, også blandt specialiserede tilskud, der kun indeholder K-vitamin. Ved du, at du ikke spiser mange af de fødevarer, der indeholder K-vitamin, kan det være oplagt at vælge et produkt med K1-vitamin. K1-vitaminet fyllokinon er nemlig det, som vi typisk får gennem kosten.

Alle vores kosttilskud med K-vitamin er på tilbud, og der er store besparelser at hente. Du vil helt sikkert kunne finde det, du mangler blandt anderkendte mærker som Solaray, Natur Drogeriet og Dansk Farmaceutisk Industri.