Copyright infringement

Danmarks online helse og skønhedsbutik siden 1999

E-vitamin

E-vitamin 

Det måske de færreste, der tænker over deres indtag af vitamin E. Der er dog imidlertid gode grunde til at være opmærksom på E-vitamin i ernæringen og blandt de mange forskellige kosttilskud, da tokoferol, som E-vitaminet også hedder, har betydning for mange vigtige funktioner i kroppen. Blandt andet stofskiftet og vores nerver. Endelig er E-vitamin en vigtig og virkningsfuld antioxidant, som blandt andet stimulerer vores immunsystem. Og ligesom alle andre vitaminer kan det have en indvirkning på vores generelle oplevelse af velvære og overskud.

Hvad gør E-vitamin?

Vitamin E findes i en hel del forskellige fødevarer. Navnlig i de fedtholdige vegetabilske olier. Margarine og produkter som levertran fra torsk har også et stort indhold af E-vitamin. Spiser du en almindelig sund og varieret kost, er det ikke svært dække kroppens basale behov for E-vitamin. 

Er du i øvrigt sund og rask, er der heller ingen grund til at frygte mangel på E-vitamin. Men der er eksempler på, at personer med sygdom og svækkelse i leveren eller tarmene har oplevet gener og komplikationer, hvis de samtidig manglede E-vitamin.

Ligesom ved de fleste andre vitaminer er E-vitamin ikke kun én ting. Det findes i flere forskellige former. De er dog nært beslægtede, og deres virkninger minder meget om hinanden. Derfor betragtes de også som tilhørende den samme vitamingruppe. I mange af kosttilskuddene er det alfa-tokoferol, der bliver brugt. Hvis du ser efter et produkt med E-vitamin, men ikke kan se, at vitamin E er nævnt på varen, kan det være, at det bare optræder under navnet tokoferol. 

Vitamin E er en antioxidant, og i den menneskelige organisme har E-vitaminerne den vigtige funktion at beskytte cellerne i kroppen. Konkret er det membranerne omkring cellerne, de hjælper med at beskytte mod nedbrydning og skadelige effekter. Samtidig virker E-vitaminerne støttende og befordrende på vores immunsystem.

Hvad indeholder E-vitamin?

De forskellige former for Vitamin E findes i mange ret almindelige fødevarer og naturlige produkter. Olier, som er udvundet fra eksempelvis hvedekim, palmekerne, solsikker eller vindruekerne, er på top-20 over de mest E-vitamin-holdige fødevarer.

Vegetabilsk margarine, som indimellem bruges ved bordet i stedet for smør, kan også være en væsentlig kilde til E-vitamin. Det samme kan helt almindelige mandler og hasselnødder, både henholdsvis rå, tørrede eller i andre produkter. Endelig er der den klassiske levertran fra torskefisken. Den er måske mest kendt for sin evne til at afhjælpe mangel på A-vitamin, og at forebygge engelsk syge i helt gamle dage. Men torskelever indeholder også en hel del vitamin E.

Hvordan vælger jeg kosttilskud med E-vitamin?

Når du vælger, hvilke kosttilskud du vil købe, så skal du altid tage udgangspunkt i dine egne behov og din egen situation. Hvis du for eksempel af medicinske grund skal sørge for ikke at komme i E-vitamin-underskud, vil din læge formentlig komme med anbefalinger til kosttilskud. Ellers kan du vælge dit E-vitamin-produkt helt ud fra dine egne præferencer. Hvis du er gravid eller ammende, kan du også indtage E-vitamin ligesom alle andre. Men du bør naturligvis stadig være opmærksom på ikke at overskride den anbefalede dosis.

E-vitamin er blandt de vitaminer, som mange mener, har en positiv betydning for håret, hovedbunden og huden generelt. Vil du vide mere om E-vitamin til håret eller E-vitamin til huden? I så fald kan du lade dig inspirere i vores brede sortiment og se, hvad der passer bedst til dig. 

De fleste af vores tilskud med E-vitamin er kapsler med mere eller mindre flydende E-vitamin. Alle producenterne i udvalget har kosttilskud i kapselform. E-vitamin indgår dog ofte i multivitamin-produkterne, som til gengæld ofte er piller eller tabletter. Alle vores kosttilskud med E-vitamin er på tilbud, og uanset hvad du foretrækker, er der en velegnet pakke med gode E-vitaminer til dig. Den anbefalede dosis og det daglige indtag vil altid fremgå på produktet.