Copyright infringement

Danmarks online helse og skønhedsbutik siden 1999

B-vitamin

B-vitamin

Er du opmærksom på dit stofskifte, og på at spise en varieret og alsidig kost? B-vitaminer findes i mange af de fødevarer, der indgår i vores daglige kost, og de er helt nødvendige for at vores krop kan opretholde de normale funktioner. B-vitaminer har betydning for stofskiftet, og de spiller en stor rolle, når vi får energi fra både fedt, proteiner og kulhydrater. Derfor kan B-vitamin kosttilskud i flere tilfælde være særlig relevante i forbindelse med træthed og oplevelser af stress. Mange har også gavn af B-vitaminer til håret og huden, som de hjælper med at holde sund.

1 til 21 ud af 51

pr. side
Side:
  1. 1
  2. 2
  3. 3
Til toppen

Hvad er B-vitamin?

Du har måske hørt om både B6-vitamin og B12-vitamin. I så fald ved du allerede, at vitamin B ikke kun er én ting. Vitaminer defineres nemlig i kraft af den betydning, de har for den menneskelige organisme. Der er med andre ord ikke kun en enkelt bestemt kemisk formel, der er lig med vitaminer.  

Når du læser om B-vitaminerne, kan du med fordel notere dig deres navne. B2-vitaminet er for eksempel riboflavin, og det er ikke alle steder, at det står nævnt som B2. Det samme gælder blandt andet også B3-vitamin, som hedder niacin. Det kan gøre det nemmere, hvis du er interesseret i, hvad der findes på markedet for bestemte kosttilskud.

Ofte taler man om B-vitaminerne som et vitamin-kompleks. Det gør man fordi, der er mange forskellige vitaminer, der klassificeres som B-vitaminer. Faktisk hele otte forskellige. Meget generelt kan man sige om B-vitaminerne, at de har stor betydning for metabolismen, altså stofskiftet og energiomsætningen i kroppen. De bidrager til stofskiftet på den måde, at de hjælper med at omsætte mange af de ting, kroppen bruger som vigtige energikilder. Helt basale næringselementer som protein, kulhydrater og fedt.

Kroppen danner ikke alle B-vitaminerne selv, men med en sund og varieret kost er det relativt nemt at sikre, at kroppens vitaminbehov bliver dækket. Derfor ses egentlige mangelsygdomme med B-vitamin sjældent. Hvis du ikke spiser kød, eller helt undgår animalske produkter, er det dog ekstra vigtigt, at du er opmærksom på B-vitaminerne. Kød, fisk og lever er fødevarer, der er særligt rige på B-vitamin. Men vegetabilsk kost med eksempelvis linser, brune ris og kikærter bidrager også til balancen med B-vitaminerne.

Mange har glæde af B-vitaminer som kosttilskud. Netop fordi de forskellige B-vitaminer er nært forbundne til energiomsætningen i kroppen, kan de have betydelig indvirkning på vores velbefindende og balance.

Vil du læse mere om de forskellige B-vitaminer og den anbefalede daglige dosis, er Fødevarestyrelsen et oplagt sted. Indtager du kosttilskud med for eksempel B6-vitamin som gravid eller ammende, er det ekstra vigtigt at tage højde for den anbefalede maksimale dosis.

B-vitamin mod stress 

Stress er et ord, som bruges om ret forskellige oplevelser og symptomer. Der er selvfølgelig også det, som ikke har med kosten at gøre. Men navnet er alligevel velvalgt, for B-vitaminerne kan generelt have stor betydning for vores velbefindende og følelsen af at have energi. Mangler du overskud i hverdagen, og er du i tvivl om du får tilstrækkeligt med energi i kosten? Så vil det måske være noget for dig at undersøge, om der er et vitaminholdigt kosttilskud, du kan have gavn af. I vores udvalg af produkter med B-vitaminer finder du blandt andet Solarys Mega B-Stress. Disse fås både i beholdere med 250 og 120 kapsler, og der er ofte tilbud på Mega B-Stress serien. 

Køb B-vitamin hos Helsegrossisten

Af alle de enkelte B-vitaminer er det formentlig B12, der er det mest kendte. Der er i hvert fald meget at vælge i mellem, hvis du gerne vil gøre et godt køb med B12-vitaminer.  

Det gælder også for vores stærke B-vitamin-produkt fra DFI, Dansk Farmaceutisk Industri. Det kan betegnes som stærkt, fordi vitaminerne er meget koncentrerede. Der behøves kun en enkelt daglig dosis, og produktet er særlig velegnet ældre, fordi det både medvirker til at opretholde immunsystemets - og nervesystemets funktioner. Ligesom B-vitaminerne generelt bidrager til det også til at vedligeholde stofskiftet i hele kroppen.

B-vitaminerne har mange funktioner for kroppen, og derfor indgår de også i rigtig mange kosttilskud i flere forskellige varetyper. Hvis du leder efter et godt tilbud med B-vitaminer til dig selv eller familien, er du helt sikkert det rette sted.